Историја

Учионица историје је виртуелна учионица намењена ученицима и наставницима историје, али и онима који желе да прошире своја знања и науче нешто ново

https://ucionicaistorije.wordpress.com

 

Дана 13.новембра 2019.године ученици 7/4 су у пратњи наставнице историје Јелене Шапић посетили Историјски музеј  где су присуствовали изложби ,,КНЕГИЊА ЈЕЛИСАВЕТА-ДУГО ПУТОВАЊЕ КУЋИ,, у питању је својеврстан омаж  кнегињи Јелисавети Карађођевић  ћерки кнеза Павла  и кнегиње Олге ,јединој девојчици и последњем члану владарског дома  Карађорђевића рођеном у краљевини Југославији 1936.неколико година уочи прогона династије из земље.
Изложба приповеда о животу и раду кнегиње Јелисавете али и указује на порекло ове угледне припаднице краљевске породице ,хуманисте, филантропа и прве личности из породице Карађорђевић  која се вратила на тло бивше Југославије  1987.године после вишедеценијског прогона.
Поставка изложбе обухвата две целине сублимира јавни и приватни аспект  живота  кнегиње Јелисавете приказујући  како њену биографију у хронолошком низу  тако и причу о њеном пореклу  и прецима .
Ученици су имали да виде приближно двеста експоната из кнегињине личне заоставштине као и позајмице из музејских збирки.
Оно што предстрвља чар ове изложбе што смо имали задовољство да лично разговарамо са кнегињом о њеном животу,њеним интересовањима и што су деца била одушевљена  колико је у питању једноставна и приступачна особа.
Посебна драж ове изложбе је жива историјска личност с којом су ученици имали непосредну интеракцију .Предивно искуство ученика  7/4 наше школе која је обрадовала кнегињу симболичним поклоном у виду честитке са њеним  портретом  коју је нацртала ученица Ева Шокота,као и захвалницом коју смо предали у име свих запослених у нашој школи.                                                           наставница историје Јелена Шапић

ПОГЛЕДАЈ ГАЛЕРИЈУ СЛИКА

Поводом стогодишњице ослобођења града Београда у првом светском рату у нашој школи одржан је јавни час историје 31.10.2018.
У јутарњем програму РТС-а било је директно укључење из наше школе где су ученици говорили о значају оваквих часова тзв.пројектне наставе где је господин Живота Јоксимовић као председник удружења Ветерана истакао значај обележавања јубилеја у којима учествују и ђаци.У холу школе била је постављена изложба  "Војска милосрђа" која говори о знаменитим женама из Првог светског  рата.
Удружење ветерана Чукарице најпре је положило венце код спомен плоче у дворишту наше школе где је одржано опело за све страдале у  Великом рату. Затим у свечаној сали приређена је приредба у којој су учествовали ученици наше школе који су говорили стихове  Милутина Бојића "Плава гробница" и " Одлазак", одломак Шести дан, изговарали сећања војника који су прелазили Албанску голготу и указали на значај свих догађаја Великог рата.
У гостима смо имали и хор ОШ " Мика Антић" певајући "Тамо далеко"и "Креће се леђа Француска" као и хор ОШ " Уједињених нација" са химном на почетку програма. У току приредбе у позадини на платну ишле су све аутентичне фотографије (архивска грађа) из Првог светског рата.
Наша школа је са овим јавним часом учествовала у конкурсу "Стогодишњица ослобођења Београда у првом светском рату" Дечијег културнг центра ( у томе нам је помогла cheap omega replica наставница ликовне културе Марија Терзић) и добила диплому односно похвалу за сарадњу са локалном заједницом.
Наставница историје Јелена Шапић