СЕДАМ ДАНА ЈУБИЛЕЈА

Датум: 29. Oktobar 2016 22:46 Категорија: Новости

СЕДАМ ДАНА ЈУБИЛЕЈА


Наша школа 2016. године  прославила је значајан јубилеј-175 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА, давне 1840/1841. када је први учитељ Стојан Чола учио првим словиме бекавице мале Жарковце у школи плетари. Тим поводом ученици и наставници наше школе седам дана славили су својом креативношћу и знањем велики јубилеј школе.
Литерарна секција под руководством наставника српској језика и књижевности Иване Јовичић расписала је литерарни конкурс „Моја школа мој понос“.  У великом броју радова који су пристигли на конкурс ученици су писали  шта је оно што их чини поносним као ученике једне од осам најстаријих школа у Београду. Поносни смо били читајући како наши ученици виде ОШ „Љуба Ненадовић“ и шта им она значи.
Наставница историје Јелена Шапић спровела је истраживање  о историјском развоју школе и у сарадњи са библиотекаром школске библиотеке Сузаном Илић приредила изложбу у холу школе „Наших првих 175 година“. За дизајин изложбе побринула се наставница ликовне културе Марија Терзић. Ученици и гости школе могли су да виде уџбенике, наставна учила, архивска документа и старе летописе из архиве наше школе који су преживели зуб времена. У времену дигитализација јако је било занимљиво видети поново графоскопе, грамофоне или дрвене рачунаљке као сведоке времена у  којима се исписивала историја ове установе.
Вредне руке ученика и наставника техничког и информатичког образовања направиле су макету наше школе која је свој данашњи изглед добила давне 1953, као најсавременија школа у Београду , али тзв. „стара“ школа чува свој аутентични изглед какав је имала између два светска рат.
Како се јубилеј не би заборавио и како би донео и неко опште еколошко добро будућим генерацијама у четвртак 22. 09. 2016. најстарији и најмлађи ученици посадили су заједничким снагама дрво јубилеја у дворишту школе уз посредство наставника биологије Надежде Миленковић.  Хладовином овог младог јавора у будућности пролазиће генерације до неког новог великог јубилеја.
 Синоним за школу свима нама је писање, писмо, описмењавање. У школи се учимо првим словима, али лепоту писања доноси нам тек једна стара вештина која у периоду дигитализација губи на значају-калиграфија. Како бисмо се подсетили лепоте кранописа, важност писања и историје саме калиграфије, у оквиру Седам дана јубилеја, наставница ликовне културе Марија Терзић у петак 23. 09. 2016. године организовала је калиграфску радионицу у школи. Ученици су су имали прилике да науче основне методе калиграфије и нешто о њеној историји која сеже до древне Кине. Неке од најуспешнијих „писанија“ изложили смо.
Највеселију акцију у оквиру Седам дана јубилеја спровели су учитељи разредне наставе са најмлађим ученицима школе који су 26.09.2016. осликавали дрвориште школе у акцији Весело двориште. Теме су биле везана за самог Љубу Ненадовића за његов рад и начин како они виде школу.
Ликовна секција спровела је наградни конкурс је на тему „Школа некад и сад“ ,  а најуспешнији радови били су изложени на улазу у свечану салу пред нашу Свечану академију.
Вршњачки тим спровео је занимљиву акцију фотографисања на тему „Ја-школа-ми“ у духу заједништва, начина како доживљавају школски простор и креативне употребе мобилних телефона и фото-апарат. Ученичке фотографије нашле су место на малој школској изложби коју су сами ученици уредили на шта смо посебно поносни.
 И како бисмо доказали да је у здравом телу увек здрав дух у седам дана јублеја није изостао ни турнир у фудбалу у част свим спортским успесима и медаљама које су наши ученици освајали деценијама уназада.
Овом акцијом обухватили смо све узрасте у школи и што већи број школских предмета,као и запослених наставника и сарадника и поклонили једну недељу нашег школског живота овом значајном јубилеју.