Свечана прослава Савиндана у нашој школи

Датум: 30. Januar 2024 18:30 Категорија: Новости

 
Заједничким трудом и радом ученика и запослених ОШ „Љуба Ненадовићˮ реализована је и овогодишња прослава школске славе Светог Саве.
Сценарио је, као и низ година уназад, осмислила Зорица Огњановић, наставник српског језика и књижевности и руководилац рецитаторске секције, а насловљен је „Ка путу светлостиˮ. Циљ је био да се ученици и присутна публика упознају са духовним путем Светог Саве, који је, пре свега, био везан за наша светилишта, цркве и манастире. Учесници рецитала казивали су текстове из народне и ауторске књижевности о Светом Сави, али и ауторске песме о нашим духовним светињама. Увежбавању сценског наступа допринела је и Славица Алимпић, наставник српског језика и књижевности, које је започето крајем првог полугодишта, а настављено одмах по поласку у друго полугодиште, када је и синхронзован са хором школе, предвођеним Аном Родић, наставником музичке културе. Пробе су биле свакодневне, захтевне и дуге, али ученици и њихови наставници нису одустајали док све није доведено до савршенства.
Програм је почео 27.01.2024. у 12.00 часова извођењем Химне Светом Сави, након чега је уследила молитва и ломљење славског колача. Овај свечани чин запечаћен је пригодном беседом оца Горана, старешине Храма Светог Вазнесења Господњег у Жаркову. Свештенику се при руци нашао и ђакон Ненад Јовановић, наш вероучитељ, који је од старешине Храма Светог Луке измолио благослов за коришћење свечане свештеничке одежде и донео је у школу, како би лик Светог Саве био дочаран што уверљивије.
Након што је упутио речи добродошлице присутнима, директор је поделио ученицима Светосавске награде, а затим је настављена приредба у којој су се преплитале рецитаторске и хорске тачке. Рецитал је отворен ефектним извођењем ученика првог разреда, а његова упечатљива честитка је и затворила програм. Остали извођачи рецитала су били ученици старијих разреда, док су бројни чланови хора били узраста од трећег до осмог разреда. Хор је певао уз клавирску пратњу наставнице Ане Родић.
Свечана сала била је препуна, а публика је аплаузом бодрила све извођаче, који су били на висини задатка, прави следбеници пута Светог Саве.