Хемија

14.12.2019.године ученици седмог и осмог разреда ,укупно њих 22,са наставницом хемије посетили су Хемијски факултет и учествовали у акцији ОТВОРЕНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ.
Циљ акције је да ученици основних и средњих школа на интерактиван и интересантан начин уђу у свет хемије и да се измени негативна слика о хемији као "тешком и незанимљивом наставном предмету".
Посета започиње обиласком МУЗЕЈА ХЕМИЈЕ ,чија поставка је посвећена српским хемичарима који су дали значајан допринос развоју хемије у Србији.
Други део посете обухвата РАД У ЛАБОРАТОРИЈИ.Прво студенти објашњавају ученицима правила рада и понашања у хемијској лабораторији ,а после демонстрација употребе и руковања различитим хемијским  посуђем,следи самостално извођење једноставнијих лабораторијских вежби(мерење на техничкој и аналитичкој ваги,мерење запремине течности помоћу мензуре,пипете,бирете,итд).
Највећу пажњу наших ученика привукао је последњи део акције,а то су ДЕМОНСТРАЦИОНИ ОГЛЕДИ.Ови огледи захтевају искуство у раду са супстанцама и различитим лабораторијским прибором и зато их изводе студенти-волонтери.
На крају посете акцији ОТВОРЕНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ ученици су као поклон добили најсавременији Периодни систем.Било је то једно лепо искуство ,које желимо да поновимо и наредне школске године, са неким новим ђацима ,ученицима ОШ "Љуба Ненадовић".
                                                                        наставница хемије Весна Васовић