ИТЦ-Драмом против насиља

Датум: 07. Decembar 2016 23:26 Категорија: Достигнућа


ДРАМОМ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ



ГАЛЕРИЈА СЛИКА


 
После дугогодишње сарадње са Инцест траума центром стигао нам је позив за учешће на седмом такмичење о друштвеном проблему насиља над децом и женама за ученике средњих и основних школа са територије Србије.

 Руководилац драмске секције и наставник српског језика и књижевности Ана Милуновић спровела је радионицу са ученицима 7. и 8. разреда на тему овог друштвеног проблема. Као резултат радионице која се састојала из низа драмских игара и разговора на задату тему створен је кратки драмски комад „Али имала је све!“. Овај комад  приказао је како емотивно занемаривање девојчице од старне родитеља који води у погрешно изграђене социјалне односе са срединоми и од ученице осмог разреда ствара жртву сексуалног насиља. У комад су убачени и видео клипови који су снимали наши ученици, комплетну видео-техничку подршку осмислили су и урадили сами. 25.11.2016. у просторијама Инцест траума центра одржано је седмо такмичење, и ученици ОШ „Љуба Ненадовић“ наступили су у конкуренцији великог броја средњих и основних школа вођени координатором Ученичког парламента наставником историје Јеленом Шапић. Самоувереном игром и јако добрим одговорима које су дали жирију ученици су освојили признање за најуспешнију представу што је најбољи пласман на досадашњим учешћима наших ученика на овом такмичењу. У стручном саопштењу жирија представа је оцењена као занатски веома усепела, проблем који се третитра је обрађен зрело, видео радови су врло добро приказали како генерација размишља и види свет око себе.
 Ученици Ана Милашевић, Јанко Рацић, Ана Гребник, Илија Маријановић, Василије Вуксановић, Стефан Црнојевић и  Игор Дамјановић показали су како вршњаци мисле о проблемима који их окружују и како су способни да схвате и доживљено их представе на сцени у циљу освешћивања вршњачке средине и јевности уопште.