РАДОСТ ЕВРОПЕ 2019

Датум: 08. Oktobar 2019 10:07 Категорија: Новости

 
 
 

ПОГЛЕДАЈ ГАЛЕРИЈУ СЛИКА

Ове године догодио се  се 50-ЈУБИЛАРНИ МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ ЕВРОПЕ  „РАДОСТ ЕВРОПЕ“  од 2-5. 10. 2019.окупила су се  деца из дсвадесет и једне  земаље у нашем Београду. Ученици београдских  школа примили су вршњаке из многих европских држава,као и традиционално већ децу из Кине.Захваљујући дивној ДОНКИ ШПИЧЕК која је 1969.први  пут окупила децу у славу радости, игре, песме, дружења ,ова манифестација данас слави 50.РОЂЕНДАН.

Ученици наше школе угостили су ове године  децу из СЛОВЕНИЈЕ у питању је балетска трупа из Цеља . У уторак  1.октобра у просторијама библиотеке дочекали смо наше гошће  .  Тог првог дана дошле су врло бојажљиво и упознале своје домаћине као и  координатора организације за нашу школу,(традиционално већ) наставника историје Јелену Шапић , која их је поздравила  и упознале са њиховим српским домаћинима. Тог првог дана поздравио их је и директор школе Ђуро Косић.
Већ следећег дана  2.октобра ученици су заједно са својим гостима учествовали  и отврању фестивала који је  традиционално одржан на Калимегдану ,уз диван сунчани дан пролазници су уживали у дефилеу свих учесника и заједно са њима певали ,махали и радовали се дечијем осмеху. . Србија као домаћин је  свечано отворила манифестацију са карате клубом ,а онда је у знак сећања на хор из Шведске који је пре педесет година отворио манифестацију и данас наступио хор из Шведске.На кошаркашким теренима орила се песма и игра док су сви учесници седели на трибинама и бодрили своје другаре који су наступали.Карневалу по централним улицама придружила се и наша библиотекарка Сузана Илић.
У среду учесници манифестације су најпре имали еколошку акцију ,,ДРВО ДРУГАРСТВА,, где је код Ушћа,преко пута Парка пријатељства  симболично засађено дрво ПРИЈАТЕЉСТВА!!!
Након тога учесници су отишли до Аде Циганлије где су имали забавно рекреативне активности ,и дискотеку на отвореном ,да све протекне у најбољем реду  помогле су учитељице Марија Пешић и Снежана Ђорђевић.Након спортског дана наше гошће су дошле до  школе да се послуже принцес крофнама-слатки залогај као знак пажње наше школе.
 
 
Четвртак  је био дан  када су учесници манифестације први пут у пуном сјају показали своје сценске вештине на сцени ДКЦ-а.  На сцени су се смењивале плесне, певачке и музичке тачке талентоване деце учесника. Наше гошће су биле узбуђене због генералне пробе пред сутрашњи Сава Центар.Њихов наступ је био другачији ,њихов кореограф Ева Јанковић и Игор Јелен познатији као Иги направили су перформанс који је одговорио на тему,,Пут у средиште среће, њихова идеја била је да се сви људи окрену једни другима ,да негују љубав ,пријатељство а не да буду отуђени и да робују друштвеним мрежама.
Гала концертом 5.октобра  под називом „ПУТ У СРЕДИШТЕ СРЕЋЕ “ у Сава центру  затворен је 50. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“. Деца-домаћини, њихове породице, али и други гости у публици били су у прилици да уживају  у најразличитијим врстама сценских наступа око триста  деце из двадесетак земаља Европе, али и Кине која је већ девети  пут специјални гост. На једном месту публика је видела потпуно различите приступе у раду са децом од најтрадиционалнијих до савремених. Од најнеобичнијих Норвежана који су изводили акробације,до блиставих Кинескиња,до необичне песме Француске која је певала о глуво немим особама ,и перформанса наших гошћи из Словеније,као и многих других држава које су се посебно спремале за 50.-ти јубиларни наступ ,,Радости Европе,,.Након свечаног концерта у Сава центру сви наши и гости и домаћини били су позвани на прославу рођендана наше драге гошће Лине која је била одушевљена гостопримством породице домаћина која осим традиционалног јела ,направила и  торте од елеманата српске,словеначке заставе ,као и слогана Радост Европе,цела прослава била је увеличана и ватрометом који је приредила породица домаћина.
                Наша школа после овогодишње  јубиларне „Радости Европе“ убележила је још једну разиграну  страну свог Школског летописа, а ученици домаћини постали су богатији за још једно пријатељство и блиско упознавање са суседном западно  словенском културом.
Надамо се да ћемо и догодине  бити део ове заиста посебне веселе манифестације која шири љубав и пројатељство међу децом.
 
 
Координатор Ученичког Парламента Јелена Шапић