Радост Европе 2018

Датум: 15. Oktobar 2018 21:34 Категорија: Новости


ПОГЛЕДАЈ ГАЛЕРИЈУ СЛИКА


НЕК ПЛАНЕТА БЛИСТА,,
49.међународни сусрет деце Европе
 
 Манифестација „Радост Европе“ окупила је од 2-5. 10. 2018. децу из седамнаест земаља у Београду. Ученици београдских  школа примили су вршњаке из многих европских држава.Манифестација  је по четрдесет и девети  пут окупила децу у славу радости, игре, песме, дружења и мултикултуралног прожимања.
Ученици наше школе угостили су ове године децу из Чешке у питању је вокално инструментални састав. 

Тринаесторо  вршњака дочекало је са нестрљењем у понедедељак 1.октобра испред школе своје госте. У зборници школе на коктелу весели гости из Чешке  упознали су координаторе организације за нашу школу, наставника историје Јелену Шапић и наставника српског језика Ану Милуновић, које су их поздравиле и упознале са њиховим српским домаћинима.
Већ следећег дана ученици су заједно са својим гостима учествовали  и отврању фестивала који није традиционално одржан на Калимегдану ,већ је због лошег времена одржан у Дечијем кутурном центру . Србија као домаћин је кратким музичким и плесним  тачкама као и  српским фолклором свечано отворила манифестацију..Деца су се дружила са кловновима и фотографисала се другарима из других земаља.Иако је нажалост карневал био одложен због кише,дружење у ДКЦ-у  је био  адекватна замена.
У среду учесници манифестације су најпре имали еколошку акцију ,,ДРВО ДРУГАРСТВА,, где је код Ушћа,преко пута Парка пријатељства свака земља симболично засадила по дрво јер је слоган ове године био ,,НЕК ПЛАНЕТА БЛИСТА,,.
Након тога учесници су отишли до Аде Циганлије где су имали забавно рекреативне активности ,у пратњи деце помогле су учитељице Бранка Митић и Марина Вучетић.
 
 
Четвртак  је био дан  када су учесници манифестације први пут у пуном сјају показали своје сценске вештине на сцени ДКЦ-а.  На сцени су се смењивале плесне, певачке и музичке тачке талентоване деце учесника. Посебан куриозитет овог дана представљала је песма у трпезарији ОШ „Љуба  Ненадовић,где су гости након ручка у нашој школи отпевали опроштајну песму др.Весни Блажевић Лужајић којој је то био последњи радни дан у школи.  
Гала концертом под називом „Свечани сусрет деце Европе“ у Сава центру  затворен је 49. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“. Деца-домаћини, њихове породице, али и други гости у публици били су у прилици да уживају  у најразличитијим врстама сценских наступа преко двеста деце из шеснаест земаља Европе, али и Кине која је већ осми пут специјални гост. На једном месту публика је видела потпуно различите приступе у раду са децом од најтрадиционалнијих до савремених. Програм је водила Анђелка Прпић , популарна  глумаца .
                Наша школа после овогодишње „Радости Европе“ убележила је још једну веселу старну свог Школског летописа, а ученици домаћини постали су богатији за још једно пријатељство и блиско упознавање са суседном западно  словенском културом.
Догодине  је јубиларно 50. окупљање РАДОСТИ ЕВРОПЕ сигурна сам да ће бити спектакуларан програм поводом јубилеја,надамо се да ће наша школа поново бити домаћин на овако веселој и традиционалној манифестацији.
 
Координатор Ученичког Парламента Јелена Шапић