СВЕТСКИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Датум: 22. Februar 2018 19:21 Категорија: Информације

СВЕТСКИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА
           


ВИДИ ГАЛЕРИЈУ СЛИКА

21. 02. 2018. године у библиотеци школе обележили смо Светски дан матерњег језика. Петнаест ученика читало је одабране одломке из дела својих омиљених писаца. Ученици су нас повели на интересантно путовање „плесом речи“ од Змајевих „Светлих гробова“, покушавали смо да ухватимо Антићеву „Плаву звезду“ , пратећи „Чудесног свица“ Добрице Ерића постали смо „Сапутници“ Исидоре Секулић и Пушкина. Оштар енглески превод Павићевог „Хазарског речника“ показао нам је како дело на нашем матерњем језику звучи када се преведе на, данас, свеприсутни енглески. Страни језици донели су мирис „Сеоба“ Милоша Црњанског, на тлу матерњег језика били смо „Међу својима“ као и Дис који је из туђине писао на српском језику, претећи Андрићеве „Знакове поред пута“ схватили смо да немамо  више времена да кратимо реченице и да  не разумемо једни друге већ да отворимо своју душу и артикулишемо сваку емоцију кроз реч. У ред класика домаће и стране књижевности на крају је стала и песма Искре Дејановић, ученице 7.разреда, наше младе поетске наде и будућег класика писане речи.
После кратког поетског путовања ученици и наставници српског језика подели су своје импресије о језику, читању, језичким проблемима и начинима како треба језик неговати да не би доживео судбину многих језика који се свакодневно гасе.
Српски језик говори око 12 000 000 говорника широм света. Матерњи језик чува се на свакодневном нивоу и у сваком појединачном разговору. Језик је живи организам који се мора неговати и хранити новим језичким садржајима. Што квалитетнијом писаном речју се хранимо наше мисли биће богатија, душа шира, а језик нам неће бити тесан.
Светски дан матерњег језика УНЕСКО је установио 1999. као успомену на студенте из Доке који су 1952. године пострадали протестујући јер њихов матерњи језик није проглашен званичним језиком.