ЗДРАВА ХРАНА

Датум: 17. Oktobar 2017 19:15 Категорија: Информације


СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ У „ЉУБИ“

Види Галерију слика  
   
               
Обележавање Светског дана здраве хране, 16. октобра, установила је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО). Обележава се од 1981. године  у циљу постизања свести о стварању „света без гладних“. 
Данас је у трпезарији наше школе обележен овај дан малом манифестациом коју је организовао Ученички парламент на челу са координаторима наставницима Јеленом Шапић и Аном Милуновић и уз подршку наставника хемије и биологије.



Манифестацију је отворио хор ученика шестог разреда са веселом пемицом која слави добар залогај. Распеване ученике је на клавинови пратила наставница Ана Родић која је са њима и брижљиво припремила овај наступ.
После хора имали смо прилику да видимо плод рада ученика наставнице биологије Зорице Златић-мини филм о поремећејима у исхрани. Овај освешћујући филм  показао нам је наличје ове основне људске потребе, потребе за храном.
Наставница хемије Весна Васовић одржала је потом говор о важности здраве исхране и образложила зашто о овој теми говоримо обевезно сваке године у исто време. Весна је присутним ученицима и наставницима пренела да је кухиња наше школе била у медијској жижи предходних недеља по свом квалитету и јеловнику здравих куваних јела којима је квалитетом надмашила све чукаричке школе. У то име куварицама је уручен урамљени чланак из листа „Политика“ о њиховом раду.
После официјелног отварања ученици од 5-8 разреда изложили су здраве оброке које су припремили код куће. Тема овог мини сајма била је „здрав доручак/ужина“. На столовима испред ученика нашла су се најразличитија решења на ову тему, од  здравих смути напитака преко различитих врста салата од воћа и поврћа до здравих посластица од меда или велнес колачића. Ученици су се потрудили да свако напише рецепт за оно што је донео од хране како би посетиоци и само могли да направе здрав оброк.
Стручни жири на челу са Весном Васовић  пробао је већину изложених јела, добио рецепт и повукао се на већање да одлучи које јело ће однети ласкаво признање „Најздравија ђачка ужина 2017“. Како је жири најавио, уколико се стекну услови победничка ужина ће, можда, бити уврштена у јеловник школске кухиње.
Посетиоци манифестације имали су прилику да виде ученичке радове на тему здраве хране из хемије и са часова цртања, сликања и вајања, дакле здрава храна у научном у уметничком кључу.